Nu har du sat dig i hovedet, at du alligevel gerne vil deltage i det her marathonløb om nogle måneder. Du var med sidste år, og det var en fantastisk oplevelse. Følelsen af at have løbet 42 km var helt unik. Og ja, jeg forstår dig godt – også selvom jeg aldrig har løbet marathon. Den der følelse af, at kroppen har præsteret en så hård fysisk opgave, er unik. Den kan også være ubehagelig. Den bliver ubehagelig, fordi kroppen reagerer på at have præsteret.
Ømhed eller smerter
Når vi udsætter vores krop for den slags fysiske prøvelser, så er det slet ikke ualmindeligt, at vi for det første er ømme i alle kroppens muskler. Vi kan faktisk godt få lidt rødme og lidt feber. Vi har det faktisk, som om at vi har influenza. Og det er helt naturligt, at kroppen reagerer sådan efter et marathonløb. Gjorde den ikke det, kunne det være et tegn på, at vi er dopede. Og det er forbudt. Så når du oplever ubehaget efter et veloverstået marathonløb, så skal du i virkeligheden være glad for din krop. Den fortæller dig, nemlig, at nu har den brug for at hvile sig. Den har brug for en periode, hvor den kan restituere sig, så fibrene i musklerne kan blive repareret. Du har nemlig misbrugt dem under selve marathonløbet.
Hvordan foregår restitution?
Og hvordan foregår restituering efter maratonløb så? Ja, det er sådan set simpelt nok, hvis du har lært at lytte til din krop – og respekterer den. Det første, du har brug for, er hvile. Dine muskler har brug for at hvile sig. Søvn er godt. Men du har også brug for at give din krop sund næring. Du skal derfor spise sundt. Og drikke væske. Vand er bedst. Frisk juice er også godt. Så søvn, sund kost og væske, står højt på din liste, når din krop skal komme sig efter skaderne, du har forvoldt den under marathonløbet. Du bør faktisk slet ikke træne i en periode. Denne periode kan vare i nogle uger eller måneder. Det kommer an på din krop – og du vil givetvis også opleve, at du slet ikke har lyst til at løbe i lang tid efter. Mange overser den vigtige restitution!
Kroppen reparerer sig selv
Men når din krop har repareret sig selv efter restitutionsperioden, så vil du opleve, at du måske gerne vil løbe endnu et marathonløb. Du ved allerede nu, hvad det indebærer, når du kommer i mål. Du skal dog sørge for, at du starter din træning op langsomt. Du kan simpelthen ikke løbe 42 km sådan et par måneder efter det sidste marathonløb, du deltog i. Du bør derfor give dig selv og din krop tid til at komme tilbage til det niveau, som du var på inden marathonløbet. Træningen skal derfor bygges op – gradvist. Og alt, afhængigt af hvad du vil, så skal træningen intensiveres. Men du skal stadig huske, at for hver træningssession, så skal din krop have lov til at restituere sig igen – og igen. Ellers opnår du ikke et bedre resultat ved næste marathon. Husk det, og det skal nok gå godt.