Danmark har et fugtigt klima – og vi ved meget om, hvordan vi skal undgå fugtskader i vores hjem. Vi er mange, der har oplevet at måtte reparere dele af vores tag på grund af fugt i dele af tagkonstruktionen. Nogle har haft større skader – andre mindre. Som regel har vi da også en fugtighedsmåler sat op i vores hjem, som viser, hvor fugtig luften er. Det giver os en idé om, hvordan vejret bliver. Er den høj, kommer der muligvis regn. Det er dog de færreste af os, som har et lille stykke værktøj, der kan vise sig at være meget værdifuldt for os: En lille digital fugtighedsmåler. Måske vil du sige, at en fugtighedsmåler er unødvendig. Jeg er helt uenig.
Handy og godt værktøj
Det er sådan en lille, handy måler, der kan afsløre for os, om der er en lækage i et vandrør et sted og dermed et helt uundværligt stykke værktøj fra Dorch og Danola. Den kan nemlig måle, om der er fugt i et tæppe, der ligger ved vandrøret. Den kan også måle, om der eksempelvist, er fugt i en del af undergulvet, fordi et vandrør sprang på grund af frost. Og den kan bestemt også bruges til at måle fugtigheden i det træ, som vi bruger i brændeovnen. Det er jo, sådan at træ skal være ret tørt, inden vi brænder det. Det giver den bedste effekt. Træet skal ikke indeholde mere end højst 18% fugt, når vi fyrer op i brændeovnen. Ellers kan der komme, røg og usunde partikler ud. Men for at nå en tørhed, der ligger under 18, så kan det faktisk tage nogle år, inden træet har tørret længe nok.
Træsorten spiller ind
Det kommer an på hvilken træsort det er, vi bruger – og selvfølgelig også forholdene, som træet tørrer under. Vi ved næsten aldrig, hvor tørt eller fugtigt vores brænde er, når vi får det leveret. Så en fugtighedsmåler til det brug, er et godt, lille stykke værktøj at eje. Vi kan tjekke brændet, vi får leveret til kantstenen, og få det stablet et tørt sted, hvor vi kan kontrollere forholdene for træet – eller briketterne.
Mange mennesker bruger en af væggene i deres garage til at stable brænde op ad. Og det er fornuftigt, hvis væggen selvfølgelig ikke er fugtig. Men det kan fugtighedsmåleren også lige tjekke for dig. Bare hold, den op til væggen og dens sensorer vil hurtigt vise dig, om der er fugt et eller andet sted i den. Den er nem at bruge – og naturligvis kan du altid downloade en manual fra producentens site.
Måske ikke altid på dansk. Men helt sikkert på engelsk eller tysk. Så det bør ikke være et problem for os at lære at bruge dette lille, fikse stykke værktøj. Det er håndholdt, og du kan faktisk bruge fugtighedsmåleren til at tjekke for fugt og lækager overalt. Og det betyder, at du kan spare penge, fordi du opdager en skade tidligere end du ellers ville. Det er jo ikke altid, at vi ser en skade lige med det samme. Især ikke fugtskader. Men griber du ind overfor fugtskader tidligt, bliver regningen for udbedringen som regel mindre.