Vi kan nok alle være enige om, at med de stigende priser på energi – og da ikke mindst på naturgas – er det endnu vigtigere end nogensinde at vælge opvarmningsformer, der på én gang tilgodeser økonomien og miljøet. Da vi jo ikke i Danmark har naturlige varmekilder som for eksempel geyserne på Island, er vi nødt til at “fremstille varmen” selv. Og her er varmepumper i den ene eller anden form stadig et af de smarteste valg. Men hvilken type er bedst?
Lad os tage et hurtigt kig på de reelt tre muligheder indenfor teknologien, der findes:
Luft til luft systemer
Det er stadig den mest populære form, og den type varmepumpe kan benyttes enten som supplement til andre varmekilder eller som eneste kilde til opvarmning af rummene. Dog skal det bemærkes, at luft-til-luft varmepumper IKKE kan opvarme brugsvandet, hvorfor du skal have en anden varmekilde til det formål.
Korte fakta om luft/luft varmepumper:
- Blæser varm luft direkte ind i huset
- Fungerer også som aircondition
- Forventet levetid: 8 – 12 år
- Anskaffelsespris: Cirka 8.000 – 25.000 kr. inkl. montering
- Årlig besparelse i forhold til elvarme: Cirka 12.000 kr.
Bemærk især, at en luft til luft varmepumpe også er aircondition – altså køling af rumtemperaturen om sommeren.
Luft til vand systemer
Selve funktionen af luft/vand varmepumper er lig med ovennævnte, men den store forskel her er, at varmen benyttes til at opvarme vand og ikke luft. Det betyder, at en luft-til-vand varmepumpe kan overtage rollen fra et oliefyr, et gasfyr eller et brændefyr nemt og ganske ukompliceret.
Korte fakta om luft/vand varmepumper:
- Fuldautomatisk og ingen vedligehold
- Laver varmt vand til radiatorer eller gulvvarme
- God til helårshuse
- Forventet levetid: 15 – 20 år
- Anskaffelsespris: Cirka 80.000 – 100.000 kr. inkl. montering
- Tilbagebetalingstid: 3 – 5 år
En varmepumpe i luft til vand systemet kan ikke fungere som aircondition – men til gengæld er den 100% dækkende for alle andre behov.
Hvilken varmepumpe er så bedst?
Det afhænger af mange forhold, men det gode er, atman som forbruger kan få både rådgivning og gratis tilbud på de forskellige løsninger til opvarmning og/eller køling af hus, sommerhus og sågar lejlighed ganske nemt.
Et godt sted at starte er at bede om de gratis tilbud på varmepumper via denne hjemmeside – og så få en god snak med tilbudsgiverne om den mest optimale løsning.
Men hov? Sagde vi ikke lige, at der er tre forskellige systemer? Jo såmænd – og den sidste er det, der i daglig tale kaldes jordvarme, og det er altså også en varmepumpe, der tager sig af det.
Jordvarme systemer med varmepumpe
Her er det varmen ende i jorden, der udnyttes via en varmepumpe. Det betyder, at selv i den absolut strengeste vinter i Danmark, vil du have fuld adgang til varmt vand til både opvarmning og brugsvandet. For at få jordvarme kræves der adgang til jord, så det er ikke en mulig løsning, hvis du bor i lejlighed.
Korte fakta om jordvarme:
- Laver varmt vand til radiatorer eller gulvvarme
- Godt til helårshuse
- Forventet levetid
- Jordpumpen: 25 år
- Jordslangerne 50 – 100 år
- Anskaffelsespris: Cirka 100.000 – 250.000 kr. inkl. montering
- Tilbagebetalingstid: 5 -10 år
- Kan producere varme hele året – selv i de koldeste måneder
Også her er den bedste fremgangsmåde at få eksperterne på banen, og det koster ingenting at få tre tilbud. Er du interesseret i priser på jordvarme – klik her.
Rigtig god fornøjelse med at sikre din bolig og din familie en god og miljøvenlig opvarmning, der sparer dig for mange penge over årene!
Koster det noget at få tilbud på varmepumpe?
Nej, det er gratis og uden nogen forpligtelser at få tilbud.
Kan man selv montere en varmepumpe?
En dygtig handymand kan montere luft-til-luft selv, men luft-til-vand varmepumper skal installeres af fagfolk ligesom jordvarme skal det.
P.S.: Der er hvert år puljer med tilskud til varmepumper, og det kan du læse mere om her.