På mange arbejdspladser her i landet er der større og større bevidsthed om, at når man arbejder sammen, så er det bedst, hvis alle kan være i god dialog med hinanden. Det bliver mere og mere almindeligt, at vi bliver tilknyttet et tværfagligt team, som vi skal udføre forskellige opgaver sammen med. Så langt så godt. Det bevirker, at vi ved, hvem vi skal tale med om et eller andet problem, som vi skal løse. Men hvordan får en virksomhed udviklet gode teams? Det er jo nemt nok at sige til en designer, en økonom og en byggekyndig, at de skal sætte sammen omkring et bord og løse en opgave, der går ud på at planlægge fx et byggeprojekt.
Forstår vi hinanden?
Hør, hov! Kan de tale sammen? Forstår de hinanden? Ja, måske forstår den byggekyndige godt, at nogle materialer er dyre? Men har revisoren forståelse for, at de valgte materialer er de bedste og mest miljøvenlige på langt sigt? Der er tale om, at teamets medlemmer skal lære at arbejde sammen. De skal kunne forstå hinanden. Det kan være ret svært at forstå, hvad en designer taler om, når han eller hun taler om lysindfald eller form. Det kan være ret kedeligt at lytte til tale om kroner og ører. Det kan være svært at skulle formidle til højre og venstre. Ofte vil der jo altid være én i teamet, som mener, at han eller hun ved og forstår alt. Det er bare ikke altid, at alle forstår hinanden. Især ikke, hvis teamet er helt nyt.
Teambuilding med indbygget underholdning
Derfor er det værd at benytte sig af de muligheder, vi har for at få udviklet et godt team. Der findes faktisk eksperter i teamudvikling, som kan hjælpe med at få bygget stærke teams op, så opgaverne løses til perfektion – og det kan udmærket indeholde masser af sjov teambuilding som vist her. Det tager tid – ofte skal holdets (teamets) medlemmer igennem 3 faser, inden det ligesom fungerer solidt – som et team. Her er det, at en ekspert i teamudvikling kan være rigtig god at have med på sidelinjen.
Det handler om psykologi og os – som mennesker. De tre første faser, som teamudvikling handler om, er:
Det kan du øve med teams
1. Når vi får en ny og spændende opgave, bliver vi som regel begejstrede og entusiastiske. Det er spændende at skulle arbejde sammen med andre og nye mennesker. Vi kaster os over arbejdet. Tit må vi holde lidt igen, så ingen på holdet bliver hægtet af. Det kan skabe frustration.
2. Næste fase er, så at vi løber ind i problemer med at få opgaven løst, fordi vi ikke har lært at kommunikere med vores holdkammerater godt nok. (Her kan teambuilding øvelser være meget nyttige) Vi bliver derfor vrede og frustrerede. Vi værdsætter ikke vores egen indsats – og slet ikke vores holdmedlemmers.
3. Tredje fase er, at vi ligesom bliver stædige. Vi holder fast i, at vi godt kan arbejde sammen. Og vi kommer igennem. Vi får løst opgaven. Vi har været igennem en proces, hvor vi hver især ligesom fået høvlet den spidse albue væk. Vi har fået forståelse for hinanden, og vi har vist omverdenen, at vi kan arbejde sammen.